Franjo Novosel 2.f Određivanje relativnog koeficijenta viskoznmosti tekućine(biretom) Priborbireta, štoperica, tikvice s tekućinama (voda, parafinsko ulje, etanol, čarli, jestivo ulje), gustoća tekućina je poznata ili se može odrediti pomoću U cijevi (u našem slučaju su sve poznate) ZadatakOdredite relativni koeficijent viskoznosti Postupak U ovoj vježbi nam je cilj odrediti relativni koeficijent viskoznosti tekućina koje imamo u tikvicama, a to su: voda, parafinsko ulje, etanol, čarli te jestivo ulje. Za vodu nam je već prethodno zadan relativni koeficijent viskoznosti, koji pri temperaturi od 20°C iznosi 1. [pic] Uz pomoć relativnog koeficijenta viskoznosti vode odrediti ćemo relativne koeficijente viskoznosti ostalih tekućina pomoću formule koja nam je zadana: [pic] Imali smo zadane gustoće tekućina : Voda - 1000 kg/m3 Parafinsko ulje – 819 kg/m3 Etanol – 716 kg/m3 Čarli – 1040 kg/m3 Jestivo ulje – 910 kg/m3 Izveli smo formulu za realtivni koeficijent viskoznosti svake tekućine [pic] [pic] [pic] [pic] Kako bi izračunali koeficijent moramo mjeriti vrijeme.
Uzet ćemo biretu te postaviti je na stalak i napuniti je s onom tekućinom čiju viskoznost mjerimo skoro do vrha. Štopericu uključiti kada professionalfessionallazi pokraj oznake 50 ml, a isključiti kad prođe oznaku 0 ml. Za svaku tekućinu ćemo napraviti 5 mjerenja. Izuzeci su čarli i jestivo ulje. Čarli, zbog svoje velike viskoznosti, ! vrlo sporo teće kroz biretu te zbog nedostatka vremena mjeriti ćemo koliko mu vremena treba da prođe 10 ml te smo to pomnožili sa 5. Isto ćemo napraviti s jestivim uljem, ali kod njega smo mjerili vrijeme za 25 ml i to pomnožili sa 2. Oznake η1 – relativni koeficijent viskoznosti tekućine η2...If you want to get a full essay, order it on our website: OrderCustomPaper.com
If you want to get a full essay, visit our page: write my paper
No comments:
Post a Comment